Video on Demand. Voor velen een onbekend begrip, voor anderen een duidelijke dienstverlening: Het online beschikbaar zijn van video zodat het gedeeld kan worden.

Video on demand (VOD), video op aanvraag of video op verzoek of video op afroep is een online dienst (in onze cloud) die een gebruiker toelaat om, op het moment dat hij dit wil, video te bekijken. Een VOD-systeem is vaak onderdeel van interactieve televisie. De systemen zijn ofwel “streaming”, waarbij men al kan beginnen te kijken terwijl de video over het netwerk wordt verzonden, of ‘download’, waarbij het volledig programma eerst naar een set-topbox wordt gedownload voor men begint met kijken.

De systemen laten de gebruiker toe om de video te pauzeren, door te spoelen of terug te spoelen en te vertragen en bieden dus verschillende mogelijkheden die men bij de traditionele videorecorder (VCR) vond. Nieuwe functionaliteiten zijn: verspringen naar een voorgaand of verderliggend beeld en de voordelen van digitale wijze van distributie en opslag. Providers bieden doorgaans via hun VOD-platform films en recente televisieprogramma’s aan.

Videoservers kunnen in een LAN of lokaal netwerk geplaatst worden, zodat gebruikers video van hoge kwaliteit kunnen bekijken en het systeem snel op de aanvragen kan reageren. Om een ruimer publiek te bereiken kunnen videoservers zich in een WAN bevinden, maar de responstijd neemt dan meestal af. VOD-diensten kunnen via het internet aan thuisgebruikers worden aangeboden wanneer deze beschikken over een Kabelmodem, ISDN-lijn of Glasvezelverbinding.

In de context van VOD betekent het huren van een film het kopen van het recht om de film een beperkte tijd te bekijken (bijvoorbeeld 48 uur), en het kopen van een film het kopen van het recht om de film onbeperkt te bekijken (maar niet om de film lokaal op te slaan).

Subscription video on demand (SVOD) is onbeperkte VOD voor een vaste prijs per maand.

De Nederlandse Omroep levert uitgebreide kanalen (VOD Channels) die u als bedrijf kunt gebruiken. U heeft dan de mogelijkheid om uw bedrijf in de huiskamers van Nederland te introduceren. Dit kan met een eigen VOD-Kanaal maar wij kunnen u ook aansluiten op een reeds bestaand VOD-platform.